Historie

Kort overzicht van de geschiedenis 

Haagse Jazz Club

 


De Haagse Jazz Club is de oudste nog bestaande jazzclub van Nederland, met als oorsprong de in 1946 opgerichte Dutch Swing College Club. In de afgelopen 70 jaar heeft de HJC bijgedragen aan de rijke historie van Den Haag als belangrijke jazzstad. Voor de oudestijl-jazz biedt de HJC het enige podium in de stad. In de voorbije periode hebben vele bekende musici in de HJC opgetreden. De HJC mocht en mag ook tal van beroemde musici en jazzgroten met klinkende namen tot haar ereleden rekenen, o.a. Louis Armstrong, Duke Ellington, Sydney Bechet, Paul Acket, Peter Schilperoort, Dim Kesber, Rob Agerbeek en Rita Reys.
  

 

                                                                
Lidmaatschapskaart  1948

In 1945, direct na de bevrijding, worden door o.a. Peter Schilperoort, Frans Vink en Joost van Os in St. Regis aan de Valkenboslaan plannen gesmeed voor het oprichten van het Dutch Swing College, plannen die al tijdens de oorlogsjaren vorm gekregen hadden. Het was de bedoeling om in dit college verschillende activiteiten op te zetten, uiteraard een orkest, maar ook een muziekschool en een opnamestudio.

 

Al voor het eind van de oorlog hadden pianist Frans Vink en klarinettist Peter Schilperoort met de eigenaar van café St. Regis afgesproken dat zij daar op Bevrijdingsdag zouden optreden. Dat is inderdaad gebeurd: met bassist Henny Frohwein en drummer Tonny Nüsser vond op 5 mei 1945 het eerste optreden plaats van het Dutch Swing College Kwartet. 
Het kwartet werd al snel uitgebreid met trompettist Joost van Os, trombonist Bill Brant en gitarist Otto Gobius. Ditorkestkreeg de naam: "the Orchestra of the Dutch Swing College”. In de zomer van 1945 kreeg het orkest een contract van drie maanden in de Canada Club in Apeldoorn, dit was een club ter ontspanning van aldaar gelegerde Canadese militairen. Daarna keerde men terug naar Den Haag.

 

 

 
 
 
 

 

In begin 1946 werd op initiatief van Otto Gobius in café Zillerthal in de Nieuwstraat gestart met de Dutch Swing College Club. De club gaf ook een wekelijks mededelingenblaadje uit van die naam. Na een paar nummers verscheen als ondertitel Nederlandse Studieclub voor Jazzmuziek. In Zillerthal speelde het DSC-orkest elke zaterdagmiddag en er vonden jam sessions plaats met medemuzikanten. Dit moment wordt wel gezien als het begin van de Haagse jazzactiviteiten in verenigingsverband die werden voortgezet in de Haagse Jazz Club.

1948 was een roerig jaar. Peter Schilperoort kon zijn voorzitterschap van de Studieclub niet meer combineren met de leiding van het orkest. Hij werd bij de club opgevolgd door Frans de Boer. Ook ontstond er op initiatief van o.a. RoefieHueting en Eric Krans, een nieuwe club, de Nederlandse Jazz Club, als gevolg van onenigheid tussen voor- en tegenstanders van de traditionele en nieuwe jazzstijlen en speelwijzen. In de loop der jaren verminderden die tegenstellingen.

 


 
 
 

 

In 1951 fuseerden beide clubs en werd de nieuwe naam "Haagse Jazz Club”.
Een uitgebreide clubgeschiedenis is te vinden in het boek van Arie van Breda, getiteld:  "100 jaar" Jazz in Den Haag.

 

De HJC hield zich aanvankelijk niet alleen bezig met live-muziek, maar ook met lezingen en met het beluisteren en analyseren van jazzplaten. Hiervoor was veel belangstelling, omdat de jongste generatie jazzfans door de oorlogsjaren, waarin de jazz een ondergronds bestaan leidde, een kennisachterstand had opgelopen. Het educatieve aspect is echter geleidelijk op de achtergrond geraakt, de nadruk is bij de HJC komen te liggen op het bieden van goede live jazzmuziek die zowel bij luisteraars als bij danslustigen in de smaak valt.

Tussen 1946 en 2016 heeft de HJC op ca. vijfentwintig locaties in Den Haag haar thuisbasis gehad. Sinds het najaar van 2009 vinden de clubmiddagen op zondag plaats van 14.30-17.30 uur in de Residentiezaal van hotel CrownePlaza Den Haag-Promenade. In het seizoen, dat van oktober tot mei loopt, is hier in een sfeervolle ambiance goede live jazzmuziek te genieten, met gelegenheid tot dansen waarvan velen gretig gebruik maken. De toegang staat niet alleen open voor clubleden (gratis), ook niet-leden zijn van harte welkom (de entreeprijs bedraagt voor hen €10).

  
 


December 2017
  Artikel in Statenkoerier : AND ALL THAT JAZZ

20 April 2022
 Artikel in De Scheveninger: De Haagse Jazz Club viert 75-jarige bestaan

24 April 2022
  Toespraak van burgemeester van Zanen op 75 jarig jubileum.



Clublocaties Haagse Jazz Club

Okt 1945    Café Zillerthal, Nieuwstraat 21 (elke zaterdagmiddag) 

Feb 1946    Café Nieuw Bezuidenhout, Wagenstraat 100 (1x)

Feb 1946    Café Arena, Nieuwstraat t.o. Zillerthal

Apr  1946   wederom Zillerthal (nieuwe naam Tubantia) 

Feb 1947    Boschlust, Bezuidenhoutseweg 

Okt 1948    Café den Hout, Bezuidenhoutseweg 11 

Dec 1948    Piccadilly 

Feb 1949    Pomona, Molenstraat 

Mrt 1949    Het Zuid, Groenmarkt (bovenzaal) 

Nov 1950   Die Haghe, Papestraat 32 (bovenzaal) 

Mrt 1951    Het Zuid 

Apr 1951    Die Haghe 

Okt 1956    Amicitia, Westeinde (bovenzaal)

Sep 1958    Extase, Groenmarkt (beneden-achterzaal)  

Mei 1958    Vrije Academie,  Hoefkade 

Mei 1959    Van der Meulen (voorheen Gaillard), Laan van Meerdervoort                                     

Jan 1960     Kunstkring, Achterom 

Mrt 1961    Van der Meulen Meulen 

Mrt 1964    Regina, Thomsonlaan 

Jun 1964    Café den Hout, Bezuidenhoutseweg  11 (tweede etage) 

       1966    Jazz at the Caveau, Gevers Deijnootplein 

Mei 1970    eigen lokaal, Loosduinseweg (tot 1976) 

Feb 1977    Amicitia (één seizoen) 

Mei 1979    De Paap (vroeger Die Haghe), Papestraat (benedenzaal) 

Jan 1994     Partycentrum Zichtenburg, Zichtenburglaan 23a 

Sep 2004     Bowling World Zuiderpark (Blauwe Zaal) 

Okt  2009    Crowne Plaza Den Haag – Promenade (Residentiezaal) -

                    sinds 1 april 2020 is de naam van het hotel Leonardo Royal Den Haag-Promenade

                    

193966 bezoekers (388529 hits) sinds 26-1-2014